Bitcoin Üzerinde Bazı Gizlilik Uygulamaları ve Güncellemeleri

Alperen Tunçkıran
4 min readJul 15, 2021

--

Bitcoin ağında yaptığımız işlemleri her ne kadar anonim adreslerle gerçekleştirsekte tam bir gizlilik söz konusu değildir zira yapılan işlemler bloklarda sonsuza kadar saklanır. Adreslerimiz, adımızı ve adresimizi listelemese bile adres hareketleri incelenebilir ve IP adresimiz Bitcoin işlemimizle ilişkilendirilebilir.

Bu durum Bitcoin yazılımındaki bir hata değil, kullanıcı dolandırıcılığının önüne geçmek için getirilmiş bir sistemdir.

Monero, ZCash ve Dash gibi kripto paralar gizlilik odaklı yaratılmışlardır. Konumuz bu sistemlerin nasıl çalıştığı değil yalnız kısa bir örnek vermek gerekirse Monero, kullanıcının işlem imzasını diğer kullanıcıların imzalarıyla karıştırarak halka imzalar kullanır.

Bakalım Bitcoin üzerinde gizliliği sağlamak için kullanılan ya da kullanılacak bazı yöntemler ve güncellemelere göz atalım.

1- CoinJoin

İlk olarak 2013 yılında Bitcoin Core geliştiricisi Gregory Maxwell tarafından topluluğa bir makale ile sunulmuştur. Mevcut Bitcoin protokolünde değişiklik yapılmadan (herhangi bir çatallanmaya gerek duyulmadan) kullanılabilecek bir uygulamadır.

CoinJoin ile gerçekleştirilen bir transfer şeması

Çalışma yöntemini özetlemek gerekirse, farklı adreslerden gelen işlemleri akıllı sözleşme aracılığıyla tek bir işlemde birleştirir ve tek işlemden alıcılara sözleşmedeki bitcoinleri dağıtır. Bu sayede göndericinin elindeki varlığı kime göndermek istediği işlemi inceleyenler tarafından belirlenemez.

Örneğin yukarıdaki resimde 4 farklı 0.201 BTC UTXO girdisinin görüldüğü bir şema var. Biz bunları 4 farklı adres olarak tanımlayalım fakat şunu unutmamak gerek, tek bir adresten 4 adet 0.201 BTC barındıran UTXO da olabilir.

4 Kullanıcı kendi aralarında anlaşarak ya da bir koordinatör aracılığıyla ortak bir sözleşme imzalayıp UTXOları tek bir işleme kaydederler ve 4 UTXO madencilere işlem ücretleri ödendikten sonra sözleşmeden çıkarak alıcılara gider. Bu sayede hangi göndericinin hangi alıcıya varlık gönderdiği gizlenir.

Coinjoin üzerinde yapılan işlemler eşit miktarda girdi ve çıktı içerir ve işlem tek yönlü olarak göndericiden alıcıya gerçekleştirilir. Özel bir CoinJoin işlemi olan PayJoin ile işlem çift yönlü gerçekleşebilir ve girdi çıktılar eşit miktarda varlık içermek zorunda değildir. PayJoin karşılıklı ödemeler için kullanılabilir.

Normal bir Bitcoin transferi ve PayJoin kullanılarak gerçekleştirilen Bitcoin transferi

2- JoinMarket

CoinJoin kullanımı için sizinle beraber aynı zamanda aynı miktarda işlem yapacak adresler bulmak gerekir. Bu her zaman mümkün olmaz. JoinMarket kullanıcıya bu işi kolaylaştırmak için oluşturulmuş bir market sunar. Proje 2015 yılında Bitcoin ağında yayınlanmıştır.

JoinMarket üzerindeki işlemlerde iki taraf mevcuttur, piyasa yapıcılar ve piyasa alıcıları. Piyasa yapıcılar, belirli bir ücret karşılığında markete CoinJoin isteğinde bulunurlar. Piyasa alıcıları ise işlemini hızlı bir şekilde gerçekleştirmek için bu ücreti ödemeye hazır, CoinJoin işlemi gerçekleştirmek isteyen kişilerdir.

Örnek bir JoinMarket Emir Listesi

Sistem ‘Tumbler’ scripti ile otomatik CoinJoin işlemleri oluşturarak gizliliğe katkıda bulunur. Ayrca JoinMarket size özel adresler sunarak aynı adresi devamlı kullanmanızın önüne geçer. 2019 yılından itibaren 200 bitcoin’e kadar işlem yapılabilmektedir. Eğer elinizdeki bitcoinleri hodlluyorsanız JoinMarket üzerinde kendinize getiri sağlayabilirsiniz.

JoinMarket hacime aşağıdaki siteden ulaşabilirsiniz;

http://bitcoinkpis.com/privacy

3- Taproot Güncellemesi

Taproot, 2018 yılında Gregory Maxwell (CoinJoin fikrini ileriye süren geliştirici) tarafından önerildi. SegWit Güncellemesinden sonra beklenen en büyük güncelleme olarak görülmektedir. Fakat Taproot ağda bir hard fork değil soft fork oluşturacak.

Bitcoin’de, gelecek işlemlerde paranın hangi yolla nasıl harcanacağı komut dosyalarında saklanır. Ağda bir işlem gerçekleştiğinde bu işlemin herkes tarafından doğrulanabilmesi ve komut dosyasının orijinalliğini doğrulamak için alıcı komut dosyasını tamamen (tüm gönderim adreslerini, yolu, ve çözümü) açıklamalıdır.

Kusur tüm bilgilerin açıklanması kısmında ortaya çıkar. Bu mahremiyet riski oluşturur. Ayrıca zaten yoğunluğu fazla olan ağa çok fazla ek veri depolar. Taproot, Bitcoin ağındaki komut dosyası oluşturma yöntemini ve gizliliğini geliştirecek bir güncellemedir.

Taproot ile beraber, bir işlemdeki taraflar, işlemin sadece taraflarının görünmesini sağlamak için anahtarlarını birleştirerek yeni bir ortak anahtar ve imzalarını birleştirerek yeni bir ortak imza oluştururlar. Bu sayede taraflar imzaları ve anahtarları ağa ayrı ayrı yayınlamak yerine tek bir ortak imza ve anahtar yayınlarlar. Bunu Bitcoin protokolünde Schnorr İmzalarını (Taproot ile beraber uygulanması beklenen bir yükseltmedir, bu konuda twitter hesabımda bir flood hazırlayacağım.) kullanarak yaparlar. Bu sayede taraflar tarafından paylaşılan veriler azaltılarak gizlilik sağlanacak.

Ayrıca Bitcoin ağında birden fazla imza gerektiren ve zaman kilidi zorunluluğu olan akıllı sözleşmeler ağ yoğunluğuna ve işlem ücretlerine olumsuz yansımaktadır. Taproot sayesinde bu yoğunluğun ağdaki veri miktarının azalmasıyla beraber azalması ve işlem ücretlerinin düşmesi bekleniyor. Bu yükseltme sayesinde Lightning Network’e karşı duyulan ilginin de artacağı düşünülüyor.

https://taproot.watch/
709,632. Blok ile beraber Kasım 2021 ortalarında Taproot Güncellemesi aktifleştirilecek.

Yeni öğrendiğim bir konu, bu sebeple eğer herhangi bir bilgi yanlışı varsa twitter üzerinden bana ulaşabilirsiniz.
https://twitter.com/BlockofChain

Sonraki yazıda görüşmek üzere.

--

--

No responses yet